Takaisin Tukikalenteri 2019-2020

Tiedote

Tukikalenteri 2019-2020

17.06.2019

EU-tukikalenteri 2019-2020

Lehdistötiedote

Julkaisuvapaa heti

Tukikalenteri pitää mielessä tärkeät ehdot ja päivämäärät

MTK-Pohjois-Savon Kohti tulevaa-hanke on toteuttanut yhteistyössä MTK-Keski-Suomen Toivo- ja Pohjois-Karjalan Tiedolla tuloksia -tiedonvälityshankkeiden rahoituksella tukikalenterin 2019-2020. Uutta tukikalenteria osataan jo odottaa ja se ilmestyi postin kantamana kaikille tukea hakeneille tiloille Pohjois-Savoon, Keski-Suomeen ja Pohjois-Karjalaan nyt kesäkuun lopussa, muut voivat tulostaa sen www.kohtitulevaa.fi sivustolta. Itse tulostettaessa on huomioitava että, tukikalenterin tiedot koskevat C-aluetta ja AB-alueen II ja III kohdentamisalueiden eroavat tiedot on merkitty erikseen. Eroavaisuuksia ei kuitenkaan ole kovinkaan monta.

”Tukikalenteri muistuttaa maatalousyrittäjiä tärkeistä hakuajoista sekä muista päivämääristä. Se ei siis ole kaiken kattava tukiopas. Aina kannattaa tarkistaa viimeisin tieto Ruokaviraston sivuilta tai kysyä kuntien maataloussihteeriltä, varsinkin jos on epävarma jostakin yksityiskohdasta”, toteaa Kohti tulevaa tiedotushankkeen projektipäällikkö Anne-Mari Heikkinen. Vuoden 2020 osalta kannattaa olla tarkkana mm. hakuaikojen ja maksatusten osalta, koska kaikkia hakuaikoja ei ole vahvistettu kalenterin tekoaikaan ja päätökset muistakin tukiehdoista voivat muuttua vuoden aikana.

Tukiehdot ja normaali hyvän tavan mukainen viljelytapa kulkevat käsi kädessä, mutta on muistettava, että maataloustukien ja -korvausten taustalla on iso joukko erilaisia ehtoja. Tulostettaessa kaikki ehdot, niitä tulee A4-mapillinen ja niiden omaksuminen, saati yksityiskohtainen muistaminen on haastavaa arjessa, pelto- ja karjataloustöiden lomassa. Tähän ongelmaan tukikalenteri pyrkii vastaamaan muistuttamalla tärkeistä päivämääristä. Tukikalenterissa oleva kaistat tukiehdoissa -kuva pyrkii kuvaamaan eri suojaetäisyydet vesistöstä, neuvoo Heikkinen kuvan tulkinnassa. Taulukoista voi nopealla silmäyksellä saada muistutuksen esimerkiksi mitä jollekin tietylle nurmelle pitää tehdä kasvukauden aikana. Onko sillä esimerkiksi niittovelvoite ja milloin sen saa aloittaa tai se on viimeistään toteuttava?

Maataloustukien määrä on Pohjois-Savossa noin 140 miljoonaa euroa joka vuosi. Sen rahan täysimääräinen kotiuttaminen tilatasolle on erityisen tärkeää, kun luontokin tuntuu olevan meitä viljelijöitä vastaan, milloin märkyydellä tai milloin kuivuudella haastaen. Aluetaloudellisesti noin 3400 tilan tuomilla tuilla ja sitä kautta toimivalla maatilalla on myös iso merkitys.

Kalenterin toteuttamisen päävetovastuu oli Anne-Mari Heikkisellä MTK-Pohjois-Savosta (Kohti tulevaa II- tiedotushanke). Sen tekemiseen ovat osallistuneet Toivo (Aila Rekola) ja Tiedolla tuloksiin (Marja Pulkkinen) -hankkeiden toimijoiden lisäksi kommentointiin kuntien maataloussihteerit ja Ely-keskus. Kalenteri on jo nyt luettavissa www.kohtitulevaa sivustolla.

Kohti Tulevaa samoin kuin Tiedolla tuloksiin ja Toivo-hanke ovat EU:n ja maaseuturahaston rahoittamia tiedotushankkeita. Rahoituksen niille on myöntänyt Pohjois-Savon, Keski-Suomen tai Pohjois-Karjalan paikallinen Ely-keskus. Pohjois-Savossa ilmestyvä tukikalenteri on näillä näkyminen viimeinen.

Lisätietoa: www.kohtitulevaa.fi
​​​​​​​- MTK-Pohjois-Savo, projektipäällikkö Anne-Mari Heikkinen, p. 0447050401 (tavoitettavissa ko. numerossa 28.6.19 saakka, sen jälkeen p. 0400947510), anne-mari.heikkinen@mtk.fi, Kohti tulevaa II-tiedonvälityshanke, MTK-Pohjois-Savo toiminnanjohtaja Jari Kauhanen p. 040 5056718

​​​​​​​- MTK-Keski-Suomi, järjestöagrologi Elina Nummela, puh. 050 5902774 elina.nummela@mtk.fi Toivo! Tiedonvälityshanke (Laukaan maataloussihteeri Aila Rekola 1.7 alkaen p. 040 74345056 aila.rekola@laukaa.fi, hän oli Projektipäällikkönä hankkeessa)

​​​​​​​- ProAgria Pohjois-Karjala, hankevastaava, Marja Pulkkinen, p. 040 3012438, marja.pulkkinen@proagria.fi, Tiedolla tuloksia -hanke

​​​​​​​- Pohjois-Savon Ely-keskus, valvontapäällikkö Pauli Lehtonen, p. 0295026593, pauli.lehtonen@ely-keskus.fi

​​​​​​​- Luoteis-Savon maaseutupalvelut, Yta- johtaja, Jukka Ruotsalainen p. 040 5766487 jukka.ruotsalainen@kiuruvesi.fi

​​​​​​​- Sydän Savon maaseutupalvelut, Yta- johtaja
Juha Nykänen, p. 044 740 1250, juha.nykanen@siilinjarvi.fi
​​​​​​​- Ylä-Savon maaseutupalvelut, Yta- johtaja
Eero Pulkkinen, p. 0400 220 077, eero.pulkkinen@iisalmi.fi