Takaisin Koivurinteen tilalla harjoitetaan maataloutta vettä vaalien

Ajankohtaista

Koivurinteen tilalla harjoitetaan maataloutta vettä vaalien

15.10.2024

MTK Säätiön kunniamaininta Veden vaalija -kilpailussa myönnettiin Saarijärvellä sijaitsevan Koivurinteen tilan isännälle Toni Haapakoskelle. Palkintoraadin mukaan tilan toiminta on malliesimerkki siitä, miten maataloustuottaja voi huomioida toiminnassaan vesien laadun.

MTK Säätiön kilpailuun ilmoittautui lukuisia esimerkillisiä toimijoita, jotka toiminnassaan ottavat huomioon ympäristön ja erityisesti vesialueet. Yksi kolmesta kilpailun kunniamaininnan saaneista oli Saarijärvellä asuva maataloustuottaja Toni Haapakoski. Koivurinteen tilan päätuotantosuuntana on lypsykarjatalous.

MTK ja WWF valitsivat Koivurinteen tilan vuonna 2011 Suomen ympäristöystävällisimmäksi tilaksi, eikä syyttä. Esimerkillinen toiminta mm. ravinteiden kierrossa, maan kasvukunnon ylläpito ja vesitaloudesta huolehtiminen nousivat esille myös Veden vaalija -kilpailussa.

”Koivurinteen tilalla vesien hoidon kestävä ja edistyksellinen huomioiminen on ollut kiinteä osa tilan toimintaa jo vuosien ajan. Ravinteiden kierto ja maanmuokkauksen vähentäminen nousivat esille myös palkintoraadin mietinnöissä”, MTK:n elinvoimajohtaja ja palkintoraadin jäsen Leena Kristeri kommentoi.

Vesientilan parantaminen vaatii pitkän ajan horisontin. Tehokkaat ja hyvät toimintatavat on tärkeää saada osaksi päivittäistä tekemistä ja samalla historiaa on hyvä katsoa myös kriittisesti.

”Nämä asiat eivät sormea napauttamalla parane. Uskon kuitenkin, että maanmuokkausmenetelmissä ja ravinnetalouden hallinnassa on paljon asioita, joita voisi nykyisin tarkastella ja tutkia hieman uudemmista näkökulmista. Uskon, että muutoksia näiden asioiden saralla tulee paljon lähitulevaisuudessa”, Haapakoski kommentoi.

Lypsykarjatilalla tuotetaan eläimille rehua, kasvatetaan nuorta karjaa ja tuotetaan kotimaista maitoa. Kokonaisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia vaikuttaa lähiympäristön vesien tilaan.

”Yhtä kärkeä ei oikein voi meidänkään tilalta pelkästään nostaa toimenpiteistä esille. Nämä asiat huomioidaan jokapäiväisessä työssä. Peltojen kunnostuksesta lähtien pyritään ottamaan huomioon valumavesien vaikutukset”, Haapakoski kertoo.

Isännän katse on ympäristö- ja vesiasioissa tiukasti tulevaisuudessa. Oman tilan toimenpiteitä seurataan tarkasti ja hyväksi koetut toimenpiteet pyritään laittamaan osaksi käytäntöä. Tuotekehityksellä olisi suuret mahdollisuudet laajemmankin maataloudessa.

”Meillä täällä vuonna 2011 ennallistettu kosteikko. Siinä olisi edelleen varmasti paljonkin mahdollisuuksia tutkimukseen, jos vain resursseja olisi. Maatalous innovaatiorahan saajana ei ole kauhean kiinnostava, mutta esimerkiksi eri koulutuslaitoksien tutkimushankkeilla saataisiin varmasti polkaistua asioita liikkeelle”, Haapakoski pohtii.