null Viljelyksessä oleva pelto on ruoan paikka, ei auton tai retkeilijän

Blogi – Maankäyttö

Viljelyksessä oleva pelto on ruoan paikka, ei auton tai retkeilijän

1.7.2020

Koronakevät lisäsi luonnossa liikkumista uutisoi Keskisuomalainen 29.6.2020. Neljännes suomalaisista kertoo luontosuhteensa kehittyneen kuluneen kevään aikana. Kansallispuistot ja lähiluonto ovat täyttyneet retkeilijöistä.

Meillä Suomessa jokamiehenoikeudet ovat laajat ja mahdollistavat retkeilyn luonnossa lähellä ja kaukana. Oikeuksiimme kuuluu mm. liikkuminen luonnossa jalan, pyöräillen tai hiihtäen, marjojen, sienien ja kukkien poimiminen ja jopa tilapäinen yöpyminen toisen ihmisen maalla! Upeita oikeuksia, voimme kutsua itseämme etuoikeutetuksi.

Kaikkea liikkumista luonnossa jokamiehenoikeudet eivät kuitenkaan salli. Moottoriajoneuvolla ajaminen ja tulenteko vaatii aina maanomistajan luvan. Oikeuksien ulkopuolelle jää myös kulkeminen viljelyksessä tai eläinten laidunnuksessa olevalla pellolla. Pelloilla kasvatetaan ihmisille tulevalle talvelle esimerkiksi leipää, olutta, rypsiöljyä ja maitoa. Huoltovarmuutemme kannalta siis merkityksellisiä tuotteita.

Ihmisten ja ajoneuvojen kulku pelloilla ja laitumilla voi pahimmillaan vahingoittaa satoa merkittävästi, rikkoa aitaukset sekä pelästyttää eläimet. Puhumattakaan ihmisten luontoon jättämistä tölkeistä, hampparipusseista, sohvista ja jopa kattiloista, jotka tuhoavat luontoa ja aiheuttavat suuria ongelmia viljelijöille, koneille sekä eläimille.

Kukkivat rypsipellot ja laiduntavat lehmät ovat Suomen luonnon monimuotoisuudelle elintärkeitä ja kuuluvat perinnemaisemaan. Myös Instagram-kuvat ja Tiktokit saavat upean taustan Suomen luonnosta.

Muistathan kuitenkin ottaa kuvasi ja ihastella eläimiä hyvän matkan päästä tieltä. Jos haluat lähietäisyydelle, olethan yhteydessä tilallisiin. Keski-Suomessa on monta hienoa kotieläinpihaa ja tilojakin voit löytää vaikka REKO-rinkien kautta sekä Keski-Suomen ruokakartasta.

Eläimet, tuottajat ja luonto kiittää!

Elina Nummela
Toiminnanjohtajan sijainen
MTK Keski-Suomi