Takaisin Tukikalenteri 2018-2019

Artikkeli – Artikkeli

Tukikalenteri 2018-2019

11.09.2018

Tukikalenteri 2018-2019 K-S

Tukikalenteri pitää mielessä tärkeät ehdot ja päivämäärät

MTK-Pohjois-Savon Kohti tulevaa-hanke on toteuttanut yhteistyössä MTK-Keski-Suomen Toivo- ja Pohjois-Karjalan Tiedolla tuloksia -tiedonvälityshankkeiden rahoituksella maatilojen tukikalenterin 2018-2019.

Heinäkuun 2018 ja kesäkuun 2019 välille rakennettu seinäkalenteri ilmestyy heinäkuun alussa postin kantamana kaikille 15.6. mennessä maatalouden tulotukea hakeneille tiloille Pohjois-Savoon, Keski-Suomeen ja Pohjois-Karjalaan.

Kalenteri on myös ladattavissa tämän sivun oikeassa ylälaidassa olevasta pdf-kuvakkeesta. Tätä liitettä tulostettaessa on huomioitava, että tukikalenterin tiedot koskevat pääosin C-aluetta, AB-alueen II ja III kohdentamisalueiden eroavat tiedot on merkitty erikseen. Lähes koko Keski-Suomi on C-aluetta, AB-alueeseen kuuluu osa Jämsästä sekä Kuhmoinen.

Tukikalenteri muistuttaa maatalousyrittäjiä tärkeistä hakuajoista sekä muista päivämääristä. Se ei siis ole kaiken kattava tukiopas. Aina kannattaa tarkistaa viimeisin tieto Mavin, Tukesin tai Eviran sivuilta tai kysyä kuntien maataloussihteeriltä, varsinkin jos on epävarma jostakin yksityiskohdasta. Alkuperäisen tiedon lähteille pääsyä on helpotettu kalenterissa olevilla QR-koodeilla.

Vuoden 2019 osalta kannattaa olla tarkkana mm. hakuaikojen ja maksatusten osalta, koska kaikkia hakuaikoja ei ole vahvistettu kalenterin tekoaikaan ja päätökset muistakin tukiehdoista voivat muuttua vuoden aikana.

Tukiehdot ja normaali hyvän tavan mukainen viljelytapa kulkevat käsi kädessä. Viljelijän on kuitenkin muistettava maataloustukien ja -korvausten taustalla oleva iso joukko erilaisia ehtoja ja määräyksiä. Niiden omaksuminen, saati yksityiskohtainen muistaminen on haastavaa arjessa, pelto- ja karjataloustöiden lomassa.

Tähän ongelmaan tukikalenteri pyrkii vastaamaan muistuttamalla tärkeistä päivämääristä. Tukikalenterissa oleva kaistat tukiehdoissa -kuva kertoo eri suojaetäisyydet vesistöstä ja taulukoista voi nopealla silmäyksellä saada muistutuksen esimerkiksi mitä jollekin tietylle nurmelle pitää tehdä kasvukauden aikana. Onko sillä esimerkiksi niittovelvoite ja milloin sen saa aloittaa tai se on viimeistään toteuttava?

Kalenterin toteuttamisen päävetovastuu oli Anne-Mari Heikkisellä MTK-Pohjois-Savosta (Kohti tulevaa II- tiedotushanke).  Sen kommentointiin ovat osallistuneet hankkeiden toimijoiden lisäksi kuntien maataloussihteerit, Ely-keskus ja osa asioista on tarkistettu Maaseutuvirastolta.

Kohti Tulevaa samoin kuin Tiedolla tuloksiin ja Toivo-hanke ovat EU:n maaseuturahaston rahoittamia tiedonvälityshankkeita. Rahoituksen niille on myöntänyt Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan tai Keski-Suomen Ely-keskus.

Lisätietoa:

MTK-Pohjois-Savo, projektipäällikkö Anne-Mari Heikkinen, p. 0447050401 anne-mari.heikkinen(at)mtk.fi, Kohti tulevaa II-tiedonvälityshanke

MTK-Keski-Suomi, projektipäällikkö, Pertti Ruuska, puh. 040 551 5769, pertti.ruuska(at)mtk.fi, Toivo-tiedonvälityshanke

ProAgria Pohjois-Karjala, hankevastaava, Marja Pulkkinen, p. 040 3012438, marja.pulkkinen(at)proagria.fi, Tiedolla tuloksia -hanke 

Pohjois-Savon Ely-keskus, valvontapäällikkö Pauli Lehtonen, p. 0295026593, pauli.lehtonen(at)ely-keskus.fi

Luoteis-Savon maaseutupalvelut, Yta- johtaja, Jukka Ruotsalainen p. 040 5766487 jukka.ruotsalainen(at)kiuruvesi.fi

Sydän Savon maaseutupalvelut, Yta- johtaja Juha Nykänen, p. 044 740 1250, juha.nykanen(at)siilinjarvi.fi

Ylä-Savon maaseutupalvelut, Yta- johtaja Eero Pulkkinen, p. 0400 220 077, eero.pulkkinen(at)iisalmi.fi