Takaisin MTK-liittojohtajat: Ministeri töihin, tukieurot tilille ja Ruokavirasto remonttiin

Ajankohtaista

MTK-liittojohtajat: Ministeri töihin, tukieurot tilille ja Ruokavirasto remonttiin

27.10.2023

MTK-liittojohtajat: Ministeri töihin, tukieurot tilille ja Ruokavirasto remonttiin

 

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) on järjestettävä viljelijöille kuuluvat tukieurot maksuun viimeistään joulukuussa sekä käynnistettävä välittömästi Ruokaviraston hallinnon uudistaminen, vaativat MTK:n maakunnallisten tuottajaliittojen puheenjohtajat. Puheenjohtajat pitävät suurena pettymyksenä ministeri Essayahin ilmoitusta, ettei tukimaksuihin olisi tulossa aikaistuksia.

 

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kertoi torstaina Maaseudun Tulevaisuudelle (MT.fi 26.10.), ettei tukien maksuaikatauluun ole luvassa aikaistuksia. MTK:n johtokunta vaati syyskuussa ministeriötä kiirehtimään tukien maksua tilojen maksuvalmiuden turvaamiseksi. MTK:n tuottajaliittojen puheenjohtajat vaativat nyt ministeri Essayahia nopeasti etsimään keinot tukien aikaistamiseen, koska tuhannet tilat ovat vaikeuskissa syksyn lainanlyhennystensä kanssa.

 

Nyt mitataan poliittinen vastuu ja osaaminen

 

Ministerin esittämissä näkemyksissä tukimaksatusten aikatauluista paistaa ministeriön ja ruokaviraston virkakunnan vahva kanta, joka ei jätä tilaa maksatusten aikaistamiseksi. Tilaa kuitenkin on niin EU:n kuin kansallisenkin lainsäädännön puitteissa, joten asiassa mitataan ministerin poliittinen vastuu ja osaaminen. Maa- ja metsätalousministeriö on päällikkövirasto. Nyt on kuherruskuukauden päätyttävä ja ministerin otettava ministeriö johtoonsa, MTK-liittojen puheenjohtajat vaativat.

 

Tilojen maksuvalmius on dramaattisesti heikentynyt uuden ohjelmakauden maksatusaikataulujen takia. Ennakkoon ilmoitettu maksatusaikataulu aiheuttaa viljelijöille suuria maksuvalmiusongelmia, on täysin selvää, että lisämyöhennykset ovat viljelijöille sula mahdottomuus. Kaikkien luvattujen tukien tulee olla tiloilla käytettävissä tämän vuoden aikana. Tukimaksatusten selkeästi myöhäisempi aikataulu vaikuttaa rajusti viljelijöiden maksuvalmiuteen tuotantosuunnasta riippumatta, liittojen puheenjohtajat painottavat.

 

EU:n nauta- ja lypsylehmäpalkkioiden maksatus on ajettu kahteen erään: ensimmäinen erä keväälle 2024 ja toinen erä kesäkuulle. MTK-liittojen johto vaatii vähintään 70 prosenttia eläinpalkkioista maksettavaksi tämän vuoden puolella.

”Ministeri on todennut julkisuudessa, että asetuksen antamiselle olisi olemassa juridinen este. Nyt kuitenkin virkakunta, erityisesti Ruokavirastosta on todennut tukimaksatuksen järjestelmien puutteet esteeksi maksatusten aikaistamiselle. Tässä on selvä ristiriita”, toteaa kokouksen puheenjohtajana toiminut MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen.

 

”Vaadimme ministeriä valmistelemaan välittömästi nauta- ja lypsylehmäpalkkioiden maksatuksen mahdollistavan asetuksen ja määräämään virkakunta panemaan sen toimeen”, Viljanen painottaa.

 

Lisätietoja:

Eerikki Viljanen, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, 050 525 2727

Jukka Niittyoja, puheenjohtaja, MTK-Pirkanmaa, 0400 352 866

Timo Kankaanpää, puheenjohtaja, MTK-Etelä-Pohjanmaa, 040 720 4322