null MTK Keski-Suomen liiton kevätkokous 2020

Tiedote

MTK Keski-Suomen liiton kevätkokous 2020

1.6.2020

MTK Keski-Suomen liiton kevätkokous järjestettiin 1.6.2020. Vallitsevan poikkeustilan vuoksi kokous järjestettiin etäyhteydellä Microsoft Teams-sovellusta käyttäen. Kokouksessa oli yhteensä 51 osallistujaa. MTK Keski-Suomen puheenjohtaja Tero Lahti avasi kokouksen pellolta traktorin ratista ja totesi, että on hienoa olla ensimmäinen liitto, joka järjestää kokouksen etänä. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Kalle Hankamäki Jämsän seudun yhdistyksestä ja sihteeriksi toiminnanjohtajan sijainen Elina Nummela. Ääntenlaskijoiksi ja pöytäkirjantarkastajiksi valittiin liiton korkeakouluharjoittelija Emma-Sofia Jutila sekä Laukaan yhdistyksestä Rauno Hyvönen.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston koulutusjohtaja Pekka Janhonen palkitsi ennen kokousesitelmiä ansioituneen harjoittelutilan. Kunniakirja myönnettiin Riitta ja Petteri Lassilalle Korpiahon tilalle Karstulaan.

Kokousesitelmät pitivät MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja ympäristöjohtaja Liisa Pietola. Marttila nosti puheenvuorossaan esiin koronatilanteen Suomessa sekä EU:n muutoksessa olevan maatalouspolitiikan. Hän kertoi MTK:ssa tehdyistä erilaisista tukipaketeista korona-ajasta selviytymiseen, jotka ovat keskittyneet tilojen taloudellisen aseman parantamisen, byrokratian purkuun ja lomituksen varautumiseen. EU:ssa käynnissä mielenkiintoiset ja kovin vihreät ajat. GreenDeal on nostanut ilmastopolitiikan EU:n keskiöön. Tulossa on iso korona-ajan elvytyspaketti, joka vie vihreän sopimuksen tavoitteita eteenpäin ja jonka toteutuksessa Suomi tulee olemaan iso maksaja.

Pietola kertoi ajankohtaisista asioista ympäristöpolitiikan saralla ja nosti esiin MTK:n ympäristölupaukset, jotka toimivat järjestön ohjenuorana. Lupauksia avataan ohjelmissa, joita ovat ilmasto-ohjelma, luonnonmonimuotoisuusohjelma sekä tulossa oleva vesiohjelma. Lisäksi maatalouden ilmastotiekartta on valmistumassa, joka on perustettu vastaamaan Suomen hiilineutraalisuustavoitteisiin. Myös Pietola nosti puheessaan esille EU:n vihreän kehityksen ohjelman GreenDealin, jolla on kunnianhimoiset tavoitteet. Ohjelman kautta ollaan suojelemassa paljon maata, eikä se jätä niinkään kasvulle tilaa.

Lisäksi käsiteltiin toimintakauden 2019 toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien antamat lausunnot. Nämä hyväksyttiin ja myönnettiin vastuuvapaus tili- ja vastuuvelvollisille. Samalla käsiteltiin ja hyväksyttiin uudet säännöt ensimmäisen kerran. Puheenjohtaja Hankamäki päätti kokouksen kiittämällä osallistujia ja toteamalla etäyhteyksien toimineen mainiosti.

Etäyhteyksiä tullaan varmasti jatkossakin hyödyntämään avoimuuden lisääjänä ja matalan kynnyksen osallistumisen muotona. Yhteiset lounaskuulumiset jäi tällä kertaa tosin välistä, toivottavasti syksyllä pääsemme jo vaihtamaan tarinoita livenä.