Takaisin MTK Keski-Suomen johtokuntaan nuorta voimaa ja kokenut konkari

Tiedote

MTK Keski-Suomen johtokuntaan nuorta voimaa ja kokenut konkari

09.12.2020

MTK Keski-Suomen johtokuntaan nuorta voimaa ja kokenut konkari

MTK Keski-Suomi kokoontui syyskokoukseen etäyhteyksien äärelle. Kesäkuun alussa pidetty kevätkokous etäyhteydellä toimi hyvänä harjoitteluna, joten myös syyskokouksen tekniikka toimi moitteettomasti. Osallistujia kokouksessa oli reilut 60.

Kokousesitelmän aloitti Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Jyrki Ijäs. Puheenvuorossaan Ijäs esitteli investointitukien kehittymistä sekä edessä olevaa rahoituksen siirtymäkautta. Puheenvuorossaan hän kertoi nuoren viljelijän aloitustuista. Aloitustukien hakeminen on vähentynyt viime vuosien aikana reilusti. Syinä tähän laskuun ovat olleet ruuhka tilakaupoissa ennen luopumistuen lakkaamista, korkea yrittäjätulovaatimus, koulutuksen puute sekä se, että monialaisia yrityksiä ei ole voitu tukea.

Toisen kokousesitelmän piti MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen. Puheessaan Viljanen kertoi valtion talouden kehityksestä, maatalouspolitiikan muutoksesta sekä uudesta CAPista. Korona-aikaa sivuttiin esityksessä sekä sen tuomia positiivisia kehityskulkuja eli suomalaisen ruoan arvostusta, joka on noussut entisestään tämän vaikean vuoden aikana.

Viljanen nosti muutamia edunvalvonnan haasteita, joita on Yleisradion rooli mediatoimijana sekä kansalaisjärjestöjen toiminta kouluissa. MTK on aloittanut oman Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmallin, jossa tarjotaan paikallisille kouluille ruokakassia kahdeksasluokkalaisten kotitaloustunnille. Marianne Huhtala Laukaasta kertoi, että Laukaassa kassi on otettu hyvin vastaan ja ruokia on päässyt kokkailemaan jopa 200 nuorta. Koko Keski-Suomessa Kokkaa kotimaista -malli on tavoittanut jo yli 700 lasta.

Martti Mäkelä toivoi puheenvuorossaan järjestöltä konkreettisia esityksiä kuinka voimme hyötyä maana ja viljelijöinä EU:n GreenDealista parhaalla mahdollisella tavalla. Emme voi vastustaa uutta, vaan meidän on lähdettävä mukaan kelkkaan ja varmistettava tuottavin ja parhain tulos.

Kansanedustaja Anne Kalmari peräänkuulutti puheenvuorossaan positiivisuutta maaseudun eläjiltä. Juuri nyt meillä maaseudun ihmisillä on tuhannen taalan paikka ottaa etätyöstä innostuneet ja maalla matkailevat avosylin vastaan ja näyttää maalla elämisen ikimuistoisimmat puolet.

Viljanen ja Juhana Jalkanen puhuivat myös tulevien kuntavaalien tärkeydestä sekä tarpeesta saada maa- ja metsätalousyrittäjiä ehdokkaiksi. Kunnissa voimme vaikuttaa moneen yrittäjien arkea ja työtä koskettavaan asiaan.

Maaseutunuorten edustajaksi johtokuntaan Tuomas Pietiläisen tilalle äänestettiin emolehmätuottaja Riikka Kananen Pihtiputaalta. Kananen on toiminut aiemmin MTK-Pihtiputaan sekä Keski-Suomen maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtajina. Riikka iloitsee paikastaan nuorten edustajana ja lupaa tuoda johtokunnalle nuorten vahvan äänen kuultavaksi. Kanaselle MTK merkitsee mahdollisuutta vaikuttaa omaan elinkeinoon sekä samalla myös omalla tavallaan yhteisöllisyyttä ja henkireikää työkiireiden keskelle.

Tero Lahden paikalle nousi nuori viljelijä Lauri Jaatinen. Hän pyörittää vaimonsa kanssa lihakarjatilaa Toivakassa. Jaatinen on aktiivinen toimija ja tällä hetkellä on mukana mm. Itä- ja Keski-Suomen alueen lihavaliokunnassa, kunnallispolitiikassa sekä Lihakunnan edustajistossa. Lauri haluaa työssään johtokunnan jäsenenä tuoda erityisesti tasavertaista edunvalvontaa jokaiseen tuotantosuuntaan.

Kolmas erovuorossa ollut edustaja oli maidontuottaja Jani Rantanen Joutsasta, joka valittiin jatkokaudelle. Rantanen linjasi tärkeimmiksi teemoikseen maatalouden hyvinvoinnin sekä tuotannon kannattavuuden. Maataloustulon nostaminen on pidettävä MTK Keski-Suomen tavoitteena myös jatkossa.

MTK Keski-Suomen johtokunta valitsee uuden puheenjohtajan pois jättäytyneen Tero Lahden tilalle järjestäytymiskokouksessaan vuoden 2021 alussa.

Valtuuskunnasta jättäytyi pois Tommi Lunttila Äänekoskelta. Lunttila teki kymmenvuotisen historian Keski-Suomen kokousedustajana. Valtuuskunnan puheenjohtajana Lunttila toimi viiden vuoden ajan. Puheenvuorossaan hän muisteli MTK:n antamia oppeja ja haasteita, kiitti kokousväkeä luottamuksesta tehtävään sekä toivotti tuleville luottamushenkilöille vahvuutta työhön ja rohkeutta reagointiin. Valtuuskuntaan valittiin yksimielisesti maidontuottaja Tero Lahti Karstulasta ja hänen varahenkilökseen Tomi Ahonen Uuraisilta.

Lisätietoja:
Johtokunnan uudet jäsenet
Riikka Kananen, 040 8346 308
Lauri Jaatinen, 0400 648 985
Jani Rantanen, 040 5880 749

Elina Nummela, toiminnanjohtajan sijainen 050 590 2774