Takaisin Kutsu ruokamarssille

Tiedote

Kutsu ruokamarssille

13.03.2024

Kutsu ruokamarssille

 

Hyvä suomalaisen ruuan tuottaja! Traktorimarssista on nyt kahdeksan vuotta. Marssilla saatiin valtavasti huomiota etenkin kuluttajilta ja luotua hyvää henkeä viljelijöiden kesken. Se, mikä vaikutus mielenilmauksella oli poliittisiin päättäjiin, on jo hankalampi arvioida. Tukimaksatusten aikataulu, joka silloin uhkasi muuttua myöhäisemmäksi, saatiin ainakin palautettua aiempaan, totuttuun rytmiin. Muutoin poliittiset toimet alkutuotannon aseman parantamiseksi jäivät kieltämättä kevyiksi.

Nyt on tullut aika muistuttaa kauppaa siitä, että jos ja kun se haluaa myydä suomalaisia elintarvikkeita, joita kuluttajat haluavat ostaa, sillä on hintansa. Me emme pysty tuottamaan talkoilla laadukasta ja vastuullista ruokaa! Nyt, kun lakot seisauttavat satamat ja sitä kautta ulkomaisen ruuan tuonnin, kotimaisen tuotannon vahvuus korostuu.  Kauppa kertoo ottavansa ruoan hinnan halpuutuksen omasta katteestaan, mutta ei se ainakaan kaupan tuloksen teossa näy. Samaan aikaan kun ruoantuottajat ovat edelleen kannattavuuskriisissä, kauppa rakentaa tulorahoituksella uusia kauppapalatseja.

On tullut aika muistuttaa päättäjiä siitä, että hallitusohjelman kirjaukset kilpailu- ja elintarvikelakien uudistamisesta on laitettava täytäntöön nyt. Samalla tuomme esille, että maatalous on tehnyt 2000-luvulla oman osansa tuottavuuden parantamisessa. Jos kaikkien ministeriöiden budjetti olisi kasvanut samassa suhteessa kuin maa- ja metsätalousministeriön, valtion budjetti olisi ylijäämäinen velkaantumisen sijaan!

Muistutamme kuluttajia siitä, että teemme joka päivä töitä sen eteen, että antibioottikuurin saa vain apteekista ruuan sijaan, kananmunia ja lihaa voi syödä ilman pelkoa salmonellasta, marjoja voi syödä ilman pelkoa ruokamyrkytyksestä ja suomalaisesta lihasta tehdyssä kestomakkarassa on hyvä maku, ei hepatiittia. Tämän kaiken lisäksi olemme Suomen suurin ympäristöpalveluiden tarjoaja. Maaseutumaisema ei pysy elävänä ilman hajautettua maataloustuotantoa.

 

Tule kanssamme Kuopion torille pe 22.3., joko traktorin kanssa tai ilman, kertomaan terveisesi päättäjille, kaupan edustajille sekä tapaamaan viljelijäkollegoita ja kertomaan kuluttajille mitä työ suomalaisen ruuan tuottamiseksi on tänä päivänä. Yhdessä saamme aikaan hienon tapahtuman, joka ylittää uutiskynnyksen koko maassa ja saa äänemme kuulumaan!

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä!

 

Perttu Sirviö                             Sanna Hämäläinen                Juhana Jalkanen                          Kalle Myllynen

MTK-Pohjois-Savo                  MTK-Etelä-Savo                      MTK-Keski-Suomi              MTK-Pohjois-Karjala