Takaisin Kummimaatilat ja keskisuomalaiset kansanedustajat tapasivat Toivakassa

Ajankohtaista

Kummimaatilat ja keskisuomalaiset kansanedustajat tapasivat Toivakassa

26.08.2021

Maanantaina 23.8. tapasimme seitsemän kansanedustajan ja europarlamentaarikko Mauri Pekkarisen kanssa Mäntyniemen tilalla Toivakassa viileässä säässä. Lauri Jaatisen ja Juulia Pauninsalon tila on osa MTK:n Maaseutunuorten aloittamaa kummitilatoimintaa, jonka tarkoituksena on lisätä vuorovaikutusta maanviljelijöiden ja päättäjien välillä. Tilalle saapui keskisuomalaisista kansanedustajista Petri Honkonen, Anne Kalmari, Juho Kautto, Joonas Könttä, Piritta Rantanen, Riitta Mäkinen, Toimi Kankaanniemi sekä europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen. Mukana oli myös muita kummimaatilallisia ja Toivakan kunnanjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen.  

Mäntyniemen tilalla kasvatetaan lihanautoja. Tilalla viljellään ohraa, rehunurmea ja maisema- ja maanparannus tarkoituksessa auringonkukkaa, sekä tänä vuonna kokeilussa olevaa maissia, jota saivat vieraatkin maistaa. Tilaisuudessa keskustelimme maa- ja metsätalouden ajankohtaisista asioista sekä haasteista. Pääsimme myös tutustumaan Laurin uuteen ruokintajärjestelmään sekä hurmaaviin nautoihin navetan puolella.  

MTK Keski-Suomen puheenjohtaja Juhana Jalkanen kävi avauspuheenvuorossaan läpi kuluvan kasvukauden haasteita, kuten suuret vaihtelut satotasoissa sekä kustannusten nousu. Keski-Suomen kansanedustajaryhmän puheenjohtaja Piritta Rantanen totesi puheenvuorossaan, että pitkät välimatkat Suomessa ovat haaste myös maataloudelle, mutta myös syy pitää tuotanto hajautettuna. Myös Toivakan kunnanjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen toivotti vieraat tervetulleiksi Toivakkaan. Hän kertoi kuinka Toivakassa maaseutu on läsnä arjessa ja sen eteen tehdään töitä. Maaseudun väljyys, varmuus ja turvallisuus ovat arvoja, jotka koronapandemia on tuonut vielä enemmän esiin.  

MTK Keski-Suomen toiminnanjohtaja Anja Kettunen muistutti kansanedustajia puheessaan kannattavuuden turvaamisesta, se on ”maatilayrittämisessä kaiken A ja O”. Maa- ja metsätalous ovat ainoita aloja, jotka voivat sitoa hiiltä ilmakehästä, sen tulee näkyä päätöksissä. Teknologian kehittyminen on merkityksellistä hiilensidonnan kannalta myös. Päättäjien tulee tehdä pitkäjänteistä työtä budjettien eteen, jotta maataloustuottajille luodaan mahdollisuuksia tehdä ilmastotyötä. Kuluttajat ja politiikka ratkaisevat paljon maatalouden kannattavuuden ja tulevaisuuden kannalta. MTK Metsälinjan kenttäpäällikkö Pauli Rintala kertoi metsäsektorin kuulumisia. Keski-Suomen metsiin jää vuosittain 1,5 miljoonaa kuutiometriä puuta, eli kasvun ja käytön erotus. Rintala nosti esiin sahatavaran hinnan tuplaantumisen ja tuulipuistojen maa-alueiden haasteista, joissa tuulipuiston alueen ja siirtolinjan alueen korvaukset eivät ole tasavertaisia. 

Kummimaatiloilta oli mukana myös Pekka Torppa ja Heidi Hakkarainen. Heidi muisteli puheenvuorossaan Toivakan maataloutta –70 luvulla. Silloin Toivakassa oli ollut 184 lypsytilaa ja 1067 lypsylehmää. Vuonna 2020 maitotiloja oli kaksi, joissa 100 lehmää. Mauri Pekkarinen pohti puheenvuorossaan biokaasutuotannon tehostamista, esimerkiksi tuottamalla sitä nautatilojen metaanista. Biokaasun tuotantoon tarvittaisiin "kepin" lisäksi myös "porkkanaa". Joonas Könttä taas huomautti omassa puheenvuorossaan, että aina ilmastotekoihin ei tarvita lakia, vaan myös kunta tasolla voidaan sitoutua esimerkiksi lähiruokaan.

Kiitos Laurille ja Juulialle, että saimme vierailla tilallanne ja kiitos kaikille osallistujille mukavasta ja mielenkiintoisesta päivästä!

Lisää kuvatunnelmia löydät Instagramistamme @mtk_keski_suomi kohokohtiin tallennettuna.