null Elo-syyskuussa juhlitaan suomalaista ruokaa ja luontoa maatiloilla ympäri Suomen

Ajankohtaista

Elo-syyskuussa juhlitaan suomalaista ruokaa ja luontoa maatiloilla ympäri Suomen

25.8.2021

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää, jolloin luomutilat avaavat ovensa, syyskuun ensimmäisenä lauantaina suomalaisen ruoan päivää ja syyskuun toisena lauantaina Lähiruokapäivää, jolloin maatilat ja muut maaseudun toimijat ympäri Suomen avaavat ovensa. Juhlimista siis riittää! Tiloilla voit käydä ostamassa heidän tuotteitaan, nauttia kahvioiden tarjonnasta ja joillain tiloilla tutustua eläimiinkin. Tarkemmat tiedot tilojen tarjonnasta ja aukioloajoista löydät tapahtumien nettisivuilta.

Suomen luonnon päivää 28.8. vietetään luomutiloilla ympäri Suomen. Luomutiloille kuluttajat pääsevät, koronatilanne tietysti huomioiden, tutustumaan suomalaiseen luomutuotantoon ja tekemään ostoksia.

Keski-Suomesta mukana ovat Ruuska Hereford Viitasaarelta, Nojosniementila Vaajakoskelta ja Lepomäen Pensasmustikkatila Kuohulta. Ruuska Hereford kasvattaa luomunaudanlihaa ja tapahtuman aikana tilalla pääsee mm. näkemään aivan pihapiirissä laiduntavaa karjaa, herkuttelemaan kahviossa, ostamaan luomunaudanlihaa ja lapset pääsevät piirtelemään pyöröpaaleihin. Nojosniemen tilalla kasvatetaan monia luomukasveja kuten härkäpapua, hamppua, tyrniä ja mustaherukkaa. Tapahtumassa pääset vierailemaan kahviossa, josta voit ostaa tilan tuotteista valmistettua lounasta, kahvia ja muita herkkuja. Myynnissä on mm. tyrniä, Hevihärkä härkäpaputuotteita, lupiinia ja kauratuotteita sekä sesongin hedelmiä ja marjoja. Lepomäen pensasmustikkatilalla kasvatetaan luomupensasmustikkaa. Luonnon päivänä tilalla on mahdollisuus tutustua luomupensasmustikan viljelyyn, ostaa marjoja sekä kahvia ja muurinpohjalettuja.

Luonnon päivästä luomutiloilla löydät lisätietoa tapahtuman nettisivuilta, josta löydät myös tilojen aukioloajat päivän aikana sekä ympäri Suomen mukaan ilmoittautuneet tilat: https://luomu.fi/luonnonpaiva/

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. Päivän reseptinä on poimia ruokakauppasi hyllyiltä ruokaa ja juomaa, joissa on sinivalkoinen Hyvää Suomesta -merkki. Merkki kertoo, että elintarvike on alkuperältään suomalainen, eli raaka-aineet ja työ tulevat omasta maasta sekä tekijät ja tuotantoketju tunnetaan. Ruokakaupoissa on tarjolla 12 000 erilaista Hyvää Suomesta – merkittyä tuotetta, 350 eri valmistajalta! Somessa voit osallistua päivään käyttämällä #suomalaisenruoanpäivä ja #hyvääsuomesta. Tutustu Suomalaisen ruoan päivän sivuilla resepteihin ja valmista oman maan parhaista antimista ruokaa. Suomalainen ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta.

Suomalaisen ruoan päivän sivuilta löydät reseptejä, tietoa, podcasteja ja pelin, josta voit voittaa lahjakortin valitsemaasi ruokakauppaan https://www.hyvaasuomesta.fi/suomalaisen-ruoan-paiva

Lähiruokapäivää vietetään 11.9. Aikaisemmin Osta Tilalta! -päivä on nyt Lähiruokapäivä. Lähiruokapäivänä juhlistetaan ruoantuottajia, lähiruokaa ja maaseudun elämyksellisyyttä ympäri Suomea. Se kutsuu ihmisiä tutustumaan lähiruoan tuottajiin sekä maaseudun muihin toimijoihin, matkailu- ja elämyspalveluihin sekä erilaisiin yhdistyksiin – martoista metsästysseuroihin.

Keski-Suomesta mukana ovat Haanpään Kesäkahvila ja Ohelanaukee Jyväskylästä, Nisulan tila Luhangasta, Seppälän Maatila Jämsästä, Syrjälän tila Muuramesta sekä Nojosniemen tila, Kotileipomo ja pitopalvelu Lempileivos, Pop-up kahvila Alppiruusu ja Tertan syystori, ja Niemelän Lammastila Laukaasta. Kohteissa on laajasti monenlaista tarjottavaa ja nähtävää, joten tutustu niihin tarkemmin tapahtuman nettisivuilla!

Lisää tietoa Lähiruokapäivästä sekä tilojen aukioloajat päivän aikana ja kaikki ympäri Suomen mukaan ilmoittautuneet tilat löydät täältä https://ostatilalta.fi/ .

Oheisesta kartasta näet molempien tilavierailupäivien kohteet Keski-Suomessa. Tarkistathan tapahtumien nettisivut, sillä tiloja on voinut ilmoittautua lisää ennen tapahtumaa.