Takaisin Agrologiopiskelijan kesä MTK Keski-Suomella

Ajankohtaista

Agrologiopiskelijan kesä MTK Keski-Suomella

09.09.2021

Uuraisilla ihastelemassa perinnebiotooppia

Nyt on 380 tuntia MTKlaista työtä takana. Paljon on tullutkin tehtyä ja opittua. Voin kyllä myöntää, etten ennen harjoittelua tiennyt melkeinpä mitään mitä MTK liittojen toimintaan kuuluu. Liittojen työ on kuitenkin todella laajaa ja tärkeää. Vuorovaikutus MTK Keskusliiton ja paikallisyhdistysten kanssa tuo monta liikkuvaa osaa, mutta on myös palkitsevaa ja merkityksellistä. Keski-Suomen liitolla on kaksi osaavaa tekijää, Anja ja Amanda, joilta olen saanut hurjasti oppia, sekä mukana toiminnassa monta hienoa maaseudun puolestapuhujaa. Liiton yhteistyö monien sidosryhmien kanssa on ollut tärkeää ja kiinnostavaa, ja avartanut näkemyksiäni Keski-Suomen maaseutuelinkeinojen kentästä. Maaseudun puolestapuhujien tulee tulevaisuudessakin pitää yhtä ja varmistaa yhteistyöllä maa- ja metsätalouden kestävä ja kannattava kehittäminen Keski-Suomessa. 

Jos et ole aikaisemmin minusta kuullut, olen siis Milla Pohjola, 23-vuotias, kotoisin Multialta ja opiskelen Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa Tarvaalan kampuksella agrologiksi. Suoritin opintojeni kolmannen harjoittelun, erikoistumisharjoittelun, MTK Keski-Suomella. Nyt syksyllä minulla alkaa neljäs eli viimeinen vuosi opintoja ja nyt kun viimeinen harjoittelu on saatu tehtyä, edessä on vielä opinnäytetyön kirjoittaminen ja muutamat kurssit.  

Aloitin harjoitteluni huhtikuussa opiskelun ohella ja ensimmäisinä hommina oli järjestää ja osallistua liiton kevätkokoukseen. Se oli mahtava aloitus harjoittelulleni, kun (vaikkakin Teamsin välityksellä) näki keitä on mukana toiminnassa ja kuuli meneillään olevista asioista. Myös liiton 2020 vuosikertomus oikoluettiin ja julkaistiin huhtikuun lopulla, josta pääsi viimeistään kärryille millaista toimintaa liitossa tehdään vuodenkierron aikana. 

Mitäs kaikkea muuta olen päässyt tekemään? Olen saanut tietenkin tutustua maa- ja metsätalouden ajankohtaisiin teemoihin, kuten esimerkiksi CAP-uudistukseen useampaan otteeseen sekä ilmastonmuutoksen torjunnan ja monimuotoisuuden edistämiseen. Lausuntojen tekemistä eri aiheista on harjoiteltu moneen otteeseen, mikä on ollut kiinnostavaa mutta myös haastavaa. Aiheina mm. vesienhoitosuunnitelmat, Keski-Suomen ruokaketjun tulevaisuus, OKM ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistus ja tuulivoimapuistohankkeet. 

Keski-Suomeakin on tullut kierrettyä. Karstulassa ja Kyyjärvellä 4H:n Metsäpäivillä, Toivakassa kansanedustajatapaamisessa, Konnevedellä tutkimassa tulevaa ympäristösopimusalaa, Uuraisilla pitämässä manujen Instaliveä sekä tutustumassa perinnebiotooppiin. Käytiinpä kerran maakunnan rajojen ulkopuolellakin Varkaudessa tapaamassa Itä-Suomen alueen MTK-liittojen toimihenkilöitä. Korona-aika teki sen, että harjoittelun aikana ei päässyt tapaamaan henkilökohtaisesti niin monia MTK:laisia kun olisi toivonut, ja kun tapahtumiakaan ei järjestetty juurikaan niin ei nähnyt sitten muitakaan maaseudun asujia, vaikuttajia tai tekijöitä. Mutta olen kiitollinen niistä tapahtumista mihin pääsi osallistumaan ja ihmisiä tapaamaan! 

Sain harjoitteluni aikana oivan katsauksen Keski-Suomen maatalouteen sekä kansalliseen maatalouteen, sen toimintaan ja varmistamiseen. Keski-Suomen maakunnassa on vahvuutena biotalous, mutta sen kehitykseen ja maatilayritysten jatkuvuuden varmistamiseen tarvitaan töitä ja tekijöitä. Monet naapurimaakuntamme ovat myös meidän valttimme, joiden kanssa voimme tehdä yhteistyötä. Lisäksi vahvuutena meillä on lisää maaseutuelinkeinojen ammattilaisia tuova laadukas luonnonvara-alan koulutus niin ammattikoulu kuin korkeakoulu tasolla. POKE:n ja JAMK:in yhteinen kampus on mielestäni todella tärkeä voimavara, jonka vuorovaikutuksen monen maaseudun tahon kanssa toivon jatkuvan. Etevät työkaveritkin, Anja ja Amanda, ovat Tarvaalan agrologikoulutuksen peruja, joten mikäpä tässä ollessa. 

Tästä harjoittelusta on hyvä jatkaa eteenpäin matkallani maaseutuelinkeinojen ammattilaiseksi. Katsotaan mihin valmistumisen jälkeen päädyn, mutta jos en MTK:lle niin toivottavasti edes jollain tapaa yhteistyöhön heidän kanssaan. Tavataan taas! 

Konnevedellä katsastamassa lampaiden tulevaa laidunta (hyttysten keskellä) | Karstulassa 4H:n metsäpäivillä

Viimeisiä puristuksia CAP-suunnitelmaluonnoksen lausunnosta